Waarom je je verloren voelt, een podcast met Gabor Maté

Gabor Maté is een Hongaars-Canadese arts. Als voormalige huisarts is hij bijzonder geïnteresseerd in de ontwikkeling en trauma’s bij kinderen en de mogelijke levenslange gevolgen die ze met zich meebrengen voor de lichamelijke en geestelijke gezondheid, waaronder auto-immuunziektenkankerADHD verslavingen en een breed scala aan andere aandoeningen.

Ik was onder de indruk van deze podcast, waarin hij toegankelijk en met veel compassie uitlegt waarom de ervaringen in onze kindertijd, die misschien helemaal niet zo bijzonder traumatisch lijken, grote impact op ons kunnen hebben.

“Het trauma is vaak niet de gebeurtenis, maar hoe er daarna mee om is gegaan met de mensen die er voor je hadden moeten zijn”. Als er niemand was die je liet voelen hoezeer ze met je begaan waren, aan je vroeg hoe het met je ging en die je troostte, dan voel je je alleen en sluit je de gevoelens op in jezelf.

Hij legt uit waarom het zo belangrijk is om jezelf niet te veroordelen, maar met belangstelling voor jezelf je gevoelens te onderzoeken, begrip te krijgen voor jezelf, en hoe je dat doet.

Als je geneigd bent te denken over jezelf: “Ach, zo erg was het toch allemaal niet” en “Er zijn mensen die het veel slechter hadden” of andere gedachten om je gevoelens te bagatelliseren, luister dan eens naar deze podcast.

Boeken

Lees je liever, kijk dan eens naar de boeken van Gabor Maté:

Geef een reactie