Hoogbegaafdheid en Emotionele Verwaarlozing

Van 8 tot en met 16 maart is het de week van de Hoogbegaafdheid, het is een week waarin extra aandacht wordt besteed aan hoogbegaafdheid. Reden voor mij om er hier op mijn blog over emotionele verwaarlozing over te schrijven.

Wat is Emotionele Verwaarlozing

Emotionele verwaarlozing is de ervaring dat belangrijke anderen -je ouders, broers en zussen, je school, je vrienden en vriendinnen- niet of niet adequaat gereageerd hebben op wie je bent. Dat is een ervaring die je kan vervreemden van jezelf, omdat je leert dat je emoties, een groot deel van wie je bent, niet belangrijk zijn. Je leert om er dan maar, net als je omgeving, geen aandacht aan te schenken.

Wat is Hoogbegaafdheid

Als je hoogbegaafd bent, heb je minstens een IQ van 130. Maar hoogbegaafdheid is meer: hoogbegaafden zijn complex, intens en gedreven. In hun denken, in hun voelen en in hun handelen. Ze zijn vaak nieuwsgierig, hebben een grote behoefte aan autonomie en hebben een hekel aan herhaling. Ze zien vaak patronen en overeenkomsten die anderen niet zo snel zien. Ze willen weten hoe het zit en ze hebben een groot gevoel van rechtvaardigheid. Daarom stellen ze vaak veel waarom-vragen. Ze zijn vaak hoogsensitief en hebben een rijk gevoelsleven.

Waarom Hoogbegaafdheid op een site over Emotionele Verwaarlozing

Hoogbegaafdheid is relatief zeldzaam: bij zo’n 2 a 3 % van de bevolking komt het voor. Dat betekent dat -als je hoogbegaafd bent- er niet veel anderen in je omgeving zijn die net zoals jij zijn. Net zo gedreven, net zo intens in je denken en je voelen. Hoogbegaafden worden al snel als té ervaren: té veel denken, té veel willen weten, té emotioneel en daardoor niet begrepen. Ze lopen daardoor een groter risico op emotionele verwaarlozing.

Gevolgen van Emotionele Verwaarlozing bij Hoogbegaafden

De gevolgen van emotionele verwaarlozing zijn voor hoogbegaafden deels hetzelfde als voor anderen. Je kunt je leeg van binnen gaan voelen, je eigen emoties niet kennen, een onrealistisch zelfbeeld hebben, je vlak voelen, moeite hebben met relaties. Maar vanwege hun intensiteit en het feit dat er zo weinig anderen zijn in wie ze zich herkennen zijn er voor hoogbegaafden ook specifieke gevolgen:

  • Eenzaamheid; als je je niet  begrepen voelt en als je geen of weinig gelijkgestemden in je omgeving hebt, kun je je erg eenzaam gaan voelen
  • Je kunt jezelf ‘raar’ gaan vinden, want “anderen zijn toch ook niet zo?”. Dit is zeker het geval als je niet herkend bent als hoogbegaafde. Dit is vaak zo bij hoogbegaafden die nu volwassen zijn: in hun jeugd was er weinig bekend over hoogbegaafdheid, laat staan speciale voorzieningen en schoolsystemen. En daarbij was er vroeger (en vaak nog steeds eerlijk gezegd) een algemeen idee dat je jezelf wel zou kunnen redden als je zo slim was.
  • Je leert niet om te gaan met je eigen intensiteit, je leert niet waar die vandaan komt, wanneer je prikkels nodig hebt om ‘aan’ te gaan staan en wanneer je overprikkeld raakt en je juist even ‘uit’ moet.
  • Hun hoogsensitiviteit wordt door veel mensen niet begrepen en daardoor soms overdreven gevonden.

Helen van Emotionele Verwaarlozing als Hoogbegaafde

Het helen van emotionele verwaarlozing doe je door jezelf niet meer emotioneel te verwaarlozen, door te leren wat je emotioneel nodig hebt. Daarvoor is het nodig je emoties op te merken, aandacht te schenken aan wie je bent, wat je denkt en voelt en waar je  behoefte aan hebt.

Hoogbegaafdheid is centraal in wie je bent, hoe je jezelf en de wereld beleeft. Het bepaalt je snelheid van denken, de gelijkgestemden die je (niet) tegenkomt, de intensiteit en diepte in denken, voelen, bewegen, nieuwsgierigheid, etc.

Omdat het zo centraal is, speelt het ook een centrale rol in het helen van emotionele verwaarlozing. Als hoogbegaafde is het essentieel om dit deel van jezelf serieus te nemen. Het zegt namelijk veel over wie je bent en de behoeften die je hebt. Aan stimulans, aan rust, aan diepte in contact, zingeving, enzovoorts.

Als je vermoedt dat je hoogbegaafd bent, verdiep je er dan eens in. Kijk of je jezelf herkent. In zowel de IQ component als de zogenaamde ‘zijnskenmerken’: intens, gedreven, complex. Onder dit blog vind je een aantal links naar meer informatie om op ontdekkingstocht te gaan.

Als je weet dat je hoogbegaafd bent, herken je wellicht die ervaring van eenzaamheid. Van het gemis aan begrepen worden, aan het gemis van de vreugde van het vinden van gelijkgestemden. Wat helpt, is contact met anderen die jouw ervaring herkennen. Met wie je kunt delen hoe je je voelt, waar je mee bezig bent etc. Onder dit blog ook een aantal links naar mogelijkheden om je te verbinden met anderen.

Kom je er in je eentje niet uit, neem dan contact met me op. Ik heb ervaring met (het begeleiden van) zowel Emotionele Verwaarlozing als Hoogbegaafdheid. Ik help je graag.

Links om je mogelijke hoogbegaafdheid te onderzoeken

IHBV: Instituut HoogBegaafdheid Volwassenen

Ximension: een site over eXtra Intelligentie en eXtra Ontvankelijkheid

Boeken:

Mogelijkheden om andere hoogbegaafden te ontmoeten

HB-Café: Als je op zoek bent naar meer informatie, verdieping, verbreding, verbinding met andere hoogbegaafden of gewoon een gezellige én betekenisvolle avond met gelijkgestemden, ga dan eens naar een HB-Café. Er zijn HB-Café’s in veel steden!

Mensa: Een organisatie voor en door hoogbegaafden. Om toegelaten te worden moet je een IQ-test doen en in de top 2% van de bevolking scoren.

Intergifted: Een internationale organisatie voor hoogbegaafden met een levendige conversatie op een afgesloten deel van Facebook. Om toegelaten te worden betaal je eenmalige administratiekosten.

The Puttyverse: een community van mensen die meerdere interesses en activiteiten hebben (vaak, maar niet altijd HB -ers trouwens)

Geef een reactie